Vianočná kapustnica

Potrebujeme:
400 g kyslej kapusty, 4 g sušených húb, 20 g údenej slaniny, 150 g domácej klobásy, masť, cibuľa, cesnak, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, hladkú múku, rascu, 12 %-nú smotanu, vodu.

Postup:
Umytú kapustu varíme s hubami do polomäkka. Zahustíme paprikovo-cibuľovou zápražkou, dobre prevaríme, pridáme rascu, pokrájanú domácu klobásu, vyškvarenú slaninu, prevaríme dochutíme soľou, korením a cesnakom. Pri podávaní do každej porcie pridáme polievkovú lyžicu smotany.

 

Škvarkové pagáčiky

Suroviny:
2OO g zomletých škvariek, 35O g hl. múky, 1 l mlieka, 2O g droždia, 2 žĺtky, 2 PL smotany, soľ

Postup:
Zomleté škvarky zmiešame s múkou, soľou, droždím rozpusteným v mlieku, žĺtkami a smotanou na hladké cesto, Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, 4x preložíme a odložíme na 3O minút vykysnúť. Potom ho vyvaľkáme asi na 2 cm hrúbku a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Po povrchu urobíme nožom mriežku a poukladáme ich na plech. Odložíme ešte na teplé miesto vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre.

 

Guľky "Rafaello"

Suroviny:
150 g práškového cukru, 200 g sušeného mlieka, 4 tortové oblátky, 1 dl teplej vody, 1 margarín Hera, 150 g kokosovej múčky

Postup:
Oblátky rozmrvíme, pridáme práškový cukor, sušené mlieko, teplú vodu, zmäknutý tuk Hera a spolu zmiesime. Z masy formujeme guľky a obaľujeme v kokosovej múčke. Dovnútra môžeme vložiť lieskový oriešok alebo ho vtlačiť na vrch guľky.